Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Eda İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Eda ismi Kuran’da var mı yok mu diye merak edenler için araştırdık. Eda isminin Kuran’daki anlamını ve dini anlamını detaylı bir şekilde inceliyoruz. Kuran-ı Kerim’de Eda isminin hangi sure ve ayetlerde geçtiğini öğrenelim.

Eda İsminin Kuran’da Geçtiği Ayetler

Eda ismi yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de yer alıyor mu diye bakmadan önce Eda isminin anlamını öğrenmek, detaylı analizini yapmak ve ilginç bilgiler öğrenmek isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilirler.

Ayrıca bkz: Eda İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Eda isimi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu?

Eda isminin Kuran’da geçtiğini yaptığımız detaylı incelemeler sonucunda görmüş olduk. Arapça kökenli bir isim olan Eda isminin, Kur’an-ı Kerim’de hangi ayetlerde geçtiğine bakalım;

Bakara Suresi 178. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِصَاصُ فِي الْقَتْلَى الْحُرُّ بِالْحُرِّ وَالْعَبْدُ بِالْعَبْدِ وَالأُنثَى بِالأُنثَى فَمَنْ عُفِيَ لَهُ مِنْ أَخِيهِ شَيْءٌ فَاتِّبَاعٌ بِالْمَعْرُوفِ وَأَدَاء إِلَيْهِ بِإِحْسَانٍ ذَلِكَ تَخْفِيفٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَرَحْمَةٌ فَمَنِ اعْتَدَى بَعْدَ ذَلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ ﴿١٧٨﴾

Yâ eyyuhâllezîne âmenû kutibe aleykumul kısâsu fîl katlâ el hurru bil hurri vel abdu bil abdi vel unsâ bil unsâ fe men ufiye lehu min ahîhi şey’un fettibâun bil ma’rûfi ve edâun ileyhi bi ihsân(ihsânin), zâlike tahfîfun min rabbikum ve rahmetun, fe meni’tedâ ba’de zâlike fe lehu azâbun elîm(elîmun).

Ey inananlar, öldürülenler hakkında size kısas farz edilmiştir: Hüre karşılık hür, kula karşılık kul, kadına karşılık kadın. Fakat öldüren, kardeşinden azıcık bir affa nail olursa o zaman kısas kalkar; öldürülenin velîsinin, akla ve örfe uygun olarak iyiliğe uyması, öldürenin de, öldürdüğü kişinin velîsine güzellikle bir şey vermesi kalır. Bu, Rabbinizden hükmü hafifletmedir, rahmettir. Bundan sonra da gene zulme kalkan ve aşırı giden olursa artık ona elemli bir azap var.

Meryem Suresi 59. Ayet

فَخَلَفَ مِن بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلَاةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيًّا ﴿٥٩﴾

Fe halefe min ba’dihim halfun edâus salâte vettebeûş şehevâti fe sevfe yelkavne gayyâ(gayyen).

Onlardan sonra öyle bir soy geldi ki namazı zâyi etti onlar, şehvetlere uydular, azınlıklarının cezâsına pek yakında uğrayacak onlar.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Sponsorlu Bağlantılar

Eda İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Eda isminin dini açıdan bir manası var mı yada Kuran’da geçen ayetlerde ne anlama geldiğine göz atalım.

  1. Kuran’da eda etmek, bir işi veya görevi yerine getirmek anlamında kullanılmıştır.

Eda isminin genel olarak anlamları ise aşağıdaki gibidir;

  1. Davranış, tavır.
  2. Naz, işve.
  3. Kurum, caka.
  4. Alınan şeyi geri ödeme.
  5. Bir vazifeyi yerine getirmek

NOT: Eda isminin Kuran’da geçmesi yada geçmemesi bu ismin güzel isim yada kötü isim olduğunu göstermez. Örneğin Hüseyin ve Zeynep ismi Kuran’da geçmez ancak çok güzel isimlerdir. Örneğin Firavun ve Nemrut gibi isimler Kuran’da geçer ama çok kötü isimlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog