Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Eslem İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Eslem ismi Kuran’da var mı yok mu diye merak edenler için araştırdık. Eslem isminin Kuran’daki anlamını ve dini anlamını detaylı bir şekilde inceliyoruz. Kuran-ı Kerim’de Eslem isminin hangi sure ve ayetlerde geçtiğini öğrenelim.

Eslem İsminin Kuran’da Geçtiği Ayetler Var Mı?

Eslem ismi yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de yer alıyor mu diye bakmadan önce Eslem isminin anlamını öğrenmek, detaylı analizini yapmak ve ilginç bilgiler öğrenmek isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilirler.

Ayrıca bkz: Eslem İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Eslem isimi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu?

Yaptığımız incelemeler sonucunda Eslem isminin Kuran-ı Kerim’de geçtiğini görmüş olduk. Arapça kökenli bir isim olan Eslem ismi Kuran’da bir çok ayertte geçer. Ancak biz bir kaç örnek ayeti sizlere sunacağız.

Bakara Suresi 131. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

إِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُ أَسْلِمْ قَالَ أَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ ﴿١٣١﴾

İz kâle lehû rabbuhû eslim kâle eslemtu li rabbil âlemîn(âlemîne).

O zaman Rabbi, İbrahîm’e, râm ol, teslîm ol dedi. İbrahîm dedi ki: Âlemlerin Rabbine teslîm oldum.

Saffat Suresi 103. Ayet

فَلَمَّا أَسْلَمَا وَتَلَّهُ لِلْجَبِينِ ﴿١٠٣﴾

Fe lemmâ eslemâ ve tellehu lil cebîn(cebîni).

İkisi de teslîm olunca onun alnını yere koymuştu.

Nisa Suresi 125. Ayet

Sponsorlu Bağlantılar
وَمَنْ أَحْسَنُ دِينًا مِّمَّنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لله وَهُوَ مُحْسِنٌ واتَّبَعَ مِلَّةَ إِبْرَاهِيمَ حَنِيفًا وَاتَّخَذَ اللّهُ إِبْرَاهِيمَ خَلِيلاً ﴿١٢٥﴾

Ve men ahsenu dînen mimmen esleme vechehu lillâhi ve huve muhsinun vettebea millete ibrâhîme hanîfâ(hanîfen). Vettehazallâhu ibrâhîme halîlâ(halîlen).

Kimin dini daha güzeldir iyilikte bulunarak özünü Allah’a teslîm eden ve Tanrıyı bir tanıyan İbrahîm’in dinine uyan kişinin dininden ve Allah İbrahîm’i dost edinmiştir.

Enam Suresi 14. Ayet

قُلْ أَغَيْرَ اللّهِ أَتَّخِذُ وَلِيًّا فَاطِرِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَهُوَ يُطْعِمُ وَلاَ يُطْعَمُ قُلْ إِنِّيَ أُمِرْتُ أَنْ أَكُونَ أَوَّلَ مَنْ أَسْلَمَ وَلاَ تَكُونَنَّ مِنَ الْمُشْرِكَينَ ﴿١٤﴾

Kul e gayrallâhi ettehızu veliyyen fâtırıs semâvâti vel ardı ve huve yut’ımu ve lâ yut’am(yut’amu), kul innî umirtu en ekûne evvele men esleme ve lâ tekûnenne minel muşrikîn(muşrikîne).

De ki: “Göklerin ve yerin yaratıcısı olan, beslediği hâlde beslenmeye ihtiyacı olmayan Allah’tan başkasını mı dost edineceğim.” De ki: “Bana, (Allah’a) teslim olanların ilki olmam emredildi ve sakın Allah’a ortak koşanlardan olma (denildi).”

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Eslem İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Eslem ismini kontrol ettiğimizde Kuran’da geçen anlamlarının aşağıdaki gibi olduğunu gördük.

  1. Teslim, teslim olma.
  2. Allah’a teslim olan.

NOT: Eslem isminin Kuran’da geçmesi yada geçmemesi bu ismin güzel isim yada kötü isim olduğunu göstermez. Örneğin Hüseyin ve Zeynep ismi Kuran’da geçmez ancak çok güzel isimlerdir. Örneğin Firavun ve Nemrut gibi isimler Kuran’da geçer ama çok kötü isimlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog