Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Hasan İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Hasan ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu, Hasan isminin dini anlamı nedir gibi sorulara cevap veriyoruz. Hasan ismi Kuran’da geçiyorsa hangi sure ve ayetlerde geçtiğine bakalım.

Kur’an-ı Kerim’de Hasan İsmi

Hasan isminin Kur’an-ı Kerim’de geçip geçmediğine göz atmadan önce Hasan isminin anlamına ve detaylı analizine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Ayrıca bkz: Hasan İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Şimdi Hasan isimi Kuran’da var mı yok mu bakalım;

Hasan ismi yaptığımız araştırmalar neticesinde Kuran’da geçtini gördük. Hasan ismi Arapça kökenli bir isimdir ve Kuran’ı Kerim’de bir çok ayette geçmektedir. Biz örnek olarak bir kaç ayeti sizlerle paylaşacağız.

Bakara 201. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

وِمِنْهُم مَّن يَقُولُ رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ ﴿٢٠١﴾

Ve minhum men yekûlu rabbenâ âtinâ fîd dunyâ haseneten ve fîl âhirati haseneten ve kınâ azâben nâr.
Öylesi de vardır ki Rabbimiz der, dünyada da iyilik, güzellik ver, âhirette de iyilik ve güzellik, bizi ateşin azâbından koru.

Ali İmran 120. Ayet

إِن تَمْسَسْكُمْ حَسَنَةٌ تَسُؤْهُمْ وَإِن تُصِبْكُمْ سَيِّئَةٌ يَفْرَحُواْ بِهَا وَإِن تَصْبِرُواْ وَتَتَّقُواْ لاَ يَضُرُّكُمْ كَيْدُهُمْ شَيْئًا إِنَّ اللّهَ بِمَا يَعْمَلُونَ مُحِيطٌ ﴿١٢٠﴾

İn temseskum hasenetun tesû’hum, ve in tusibkum seyyietun yefrahû bihâ ve in tasbirû ve tettekû lâ yadurrukum keyduhum şey’a(şey’en), innallâhe bi mâ ya’melûne muhît(muhîtun).
Size bir iyilik gelse tasalanırlar, kötülük gelse ferahlanırlar. Sabreder ve sakınırsanız düzenleri size hiçbir hususta zarar vermez ve Allah, şüphe yok ki ne yaparlarsa hepsini de kavramıştır.

Nisa 40. Ayet

إِنَّ اللّهَ لاَ يَظْلِمُ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ وَإِن تَكُ حَسَنَةً يُضَاعِفْهَا وَيُؤْتِ مِن لَّدُنْهُ أَجْرًا عَظِيمًا ﴿٤٠﴾

İnnallâhe lâ yazlimu miskâle zerreh(zerretin), ve in teku haseneten yudâıfhâ ve yu’ti min ledunhu ecran azîmâ.
Şüphe yok ki Allah zerre kadar zulmetmez. Zerre miktarı iyilik bile olsa onu kat kat arttırır ve yapana, kendi katından büyük bir mükâfat verir.

Enam 160. Ayet

Sponsorlu Bağlantılar
مَن جَاء بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا وَمَن جَاء بِالسَّيِّئَةِ فَلاَ يُجْزَى إِلاَّ مِثْلَهَا وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ ﴿١٦٠﴾

Men câe bil haseneti fe lehu aşru emsâlihâ, ve men câe bis seyyieti fe lâ yuczâ illâ mislehâ ve hum lâ yuzlemûn(yuzlemûne).
Kim bir iyilik yaparsa, ona on katı vardır. Kim de bir kötülük yaparsa, o da sadece o kötülüğün misliyle cezalandırılır ve onlara zulmedilmez.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Hasan İsminin Dini Anlamı

Hasan ismine baktığımız zaman dini açıdan hem Kuran’da geçer hemde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (saa)’in torunu ve kardeşi Hz. Hüseyin (as) ile birlikte cennet gençlerinin efendisidir. Hasan isminin anlamları aşağıdaki gibidir;

  1. Güzel.
  2. İyi ve hayırlı iş.
  3. İyi davranma.
  4. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a)’in torununun ismi.

NOT: Hasan isminin Kuran’da geçmesi yada geçmemesi bu ismin güzel isim yada kötü isim olduğunu göstermez.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog