Kategoriler
Blog

İslam’da Çocuklara Güzel İsim Koymanın Önemi

Bir anne ve babanın çocuklarına karşı ilk sorumluluklarından birisi de çocuklarına güzel isimler vermesidir.

Çocuklara Güzel İsim Koymak

İnsanın en önemli kimliklerinden birisi de ismidir. İnsanın hem bu dünyada hemde ahiretteki kimliği olan isminin güzel konulması gerekir. Çocuklara verilen isimlerinde İslami olması oldukça önemlidir.

Çocuklara isim vermeye İslam dini de önem vermiştir ve Hz. Peygamber efendimiz (s.a.a) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Çocuklarınıza ilk hediye ve armağanınız ona güzel ad koymanızdır.”

Sponsorlu Bağlantılar

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a.) güzel isim koymaya teşvik etmiştir ve güzel isim vermenin çocuklar için bir hediye olduğunun altını çizmiştir. Hatta rivayetlerde çocuk dünyaya gelmeden önce isim belirlenmesi tavsiye edilmiştir.

Ehlibeyt İmamlarından İmam Muhammed Bakır (a.s) şöyle buyurmuştur: “En doğru isimler Allah’a kulluğa delalet eden isimlerdir. Abdullah gibi ve en üstün isimler peygamber adlarıdır.”

hz. muhammed

Günümüzde Yapılan Hatalar

Günümüzde çocuklara isim verilirken yapılan en büyük hatalardan birisi de çocuklara dönemin ünlü isimlerinin verilmesidir. Bir anlık heves ile bir şarkıcının, bir sporcunun yada bir sinem yıldızının ismi çocuklara verilir. Ancak bu isimlerin ne anlama geldikleri, neyi temsil ettiklerine hiç dikkat edilmez. Ve bu ünlülerin isimleri kısa süre sonra popülerliğini kaybedeceği için kolayca unutulup gidecektir.

Halbuki çocuğun  babası üzerindeki en birinci haklarından birisi de ona güzel isim vermesidir. Bu konuda Peygamber Efendimiz (s.a.a.) şöyle buyurmuştur;

“Çocuğun babasının üzerindeki hakkı, ona güzel bir isim koyması, güzel bir yer belirlemesi ve güzel bir edeple edeplendirmesidir.”

Peygamber Efendimizin Tavsiye Ettiği Güzel İsimler

Allah Resulü efendimizin emri gereği en güzel isimler şunlardan ibarettir:

Erkekler için islami isimler: Abdullah, Abdurrahman ve aynı şekilde Habip, mümin, Emin, Cemil, Saad, Mesut, Sabır, Sıddık, Mehdi, Hadi, Murtaza, İsa, Mücteba, Sadık, Kemal, İshak, Harun, Hüsamettin, Necmettin, Ebdulkerim, Abdulhadi, Nuh, Adem, Yusuf, İdris, Hızır, Musa, Sait, Müslim, Davut, Tahir, Tayyip, Salih, Fadlallah, Celal, Cemal, Rıza, Razı, Rezi, Taki, Cevad, Haşim, Mahmut, Mustafa…

Kızlar için islami isimler: Fatıma, Meryem, Susen, Zühre, Zekiye, Zehra, Azra (veya uzra), Reyhane, Asiye, Ebrar, Afife, Sıddıka (sıdıka), Tayyibe, Amine, Tahire, Hatice, Asya, Raziye, Reziye, Merziye, Masume, Mübareke, Cemile, Halime, Hamide, Nergis, Muhaddise, Sara, Mansure, Melihe, Feride, Vecihe, Atike, Aliye, Safiye, Havra, Zeynep, İsmet, İffet, İzzet, Kübra, Rahime, Naime, Şehribanu, Gülsüm…

Bütün bu isimlerin anlamlarını öğrenmek için tıklayınız: İsimler ve Anlamları

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog