Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Nur İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Nur ismi Kuran’da var mı yok mu diye merak edenler için araştırdık. Nur isminin Kuran’daki anlamını ve dini anlamını detaylı bir şekilde inceliyoruz. Kuran-ı Kerim’de Nur isminin hangi sure ve ayetlerde geçtiğini öğrenelim.

Nur İsminin Kuran’da Geçtiği Ayetler

Nur ismi yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de yer alıyor mu diye bakmadan önce Nur isminin anlamını öğrenmek, detaylı analizini yapmak ve ilginç bilgiler öğrenmek isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilirler.

Ayrıca bkz: Nur İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Nur isimi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu?

Nur isminin Kuran’da geçtiğini yaptığımız detaylı incelemeler sonucunda görmüş olduk. Arapça kökenli bir isim olan Nur ismi, Kur’an-ı Kerim’de bir çok ayette geçer. Örnek olarak bir kaç tanesini sıralıyoruz.

Bakara Suresi 17. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

مَثَلُهُمْ كَمَثَلِ الَّذِي اسْتَوْقَدَ نَاراً فَلَمَّا أَضَاءتْ مَا حَوْلَهُ ذَهَبَ اللّهُ بِنُورِهِمْ وَتَرَكَهُمْ فِي ظُلُمَاتٍ لاَّ يُبْصِرُونَ ﴿١٧﴾

Meseluhum ke meselillezistevkade nârâ(nâren), fe lemmâ edâet mâ havlehu zeheballâhu bi nûrihim ve terekehum fî zulumâtin lâ yubsirûn(yubsirûne).

Onlar, bir ateş yakıp ışıklanmak isteyen kimseye benzerler. Ateş, çevrelerindeki şeyleri aydınlattı mı Allah, nurlarını alıverir de onları karanlıklarda bırakır, görmezler.

Nisa Suresi 174. Ayet

يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءكُم بُرْهَانٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَأَنزَلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُّبِينًا ﴿١٧٤﴾

Yâ eyyuhân nâsû kad câekum burhânun min rabbikum ve enzelnâ ileykum nûran mubîn(mubînen).

Ey insanlar, size Rabbinizden reddi mümkün olmayan bir delil gelmiştir ve size apaçık bir nur indirmişizdir.

Enam Suresi 1. Ayet

Sponsorlu Bağlantılar
الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَجَعَلَ الظُّلُمَاتِ وَالنُّورَ ثُمَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ بِرَبِّهِم يَعْدِلُونَ ﴿١﴾

El hamdu lillâhillezî halakas semâvâti vel arda ve cealez zulumâti ven nûr(nûra), summellezîne keferû bi rabbihim ya’dilûn(ya’dilûne).

Hamt Allah’a ki gökleri ve yeryüzünü halketti, karanlıkları ve ışığı yarattı, sonra da kâfir olanlar, taptıklarını Rableriyle denk tutarlar.

Bakara Suresi 17. Ayet

يُرِيدُونَ أَن يُطْفِؤُواْ نُورَ اللّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَيَأْبَى اللّهُ إِلاَّ أَن يُتِمَّ نُورَهُ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ ﴿٣٢﴾

Yurîdûne en yutfîû nûrallâhi bi efvâhihim ve ye’ballâhu illâ en yutimme nûrahu ve lev kerihel kâfirûn(kâfirûne).

İsterler ki Allah’ın nûrunu nefesleriyle söndürsünler, halbuki Allah, kâfirler istemese de, onlara zor gelse de nûrunu yüceltip itmâm etmekten başka hiçbir şeye râzı değildir.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Nur İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Nur isminin dini açıdan bir manası var mı yada Kuran’da geçen ayetlerde ne anlama geldiğine göz atalım.

  1. Aydınlık, ışık, parıltı.
  2. İlahi bir güç tarafından gönderildiğine inanılan parlaklık.
  3. Mekke’deki Hıra dağı.

NOT: Nur isminin Kuran’da geçmesi yada geçmemesi bu ismin güzel isim yada kötü isim olduğunu göstermez. Örneğin Hüseyin ve Zeynep ismi Kuran’da geçmez ancak çok güzel isimlerdir. Örneğin Firavun ve Nemrut gibi isimler Kuran’da geçer ama çok kötü isimlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog