Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Rıdvan İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Rıdvan ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu diye inceledik. Rıdvan ismi Kuran’da geçiyorsa hangi ayetlerde geçtiğini ve anlamlarını sıralayacağız. Rıdvan ismi Kur’an-ı Kerim’de geçmiyorsa dini anlamı var mı yok mu bakacağız.

Rıdvan İsmi Kuran’da Var Mı? Hangi Ayetlerde Geçer?

Rıdvan ismi İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’de geçiyor mu geçmiyor mu diye bakacağız. Ancak öncesinde Rıdvan isminin anlamını, ayrıntılı analizini ve Rıdvan ismi hakkında ilginç bilgileri öğrenmek isteyenler için aşağıdaki linki paylaşalım.

Ayrıca bkz: Rıdvan İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Şimdi gelelim Rıdvan isminin Kuran’da geçip geçmediğine;

Rıdvan ismini araştırdığımızda Kuran’da geçtiğini görmüş olduk. Arapça kökenli bir isim olan Rıdvan ismi, hangi surelerde ve ayetlerde geçiyor? Aşağıda Rıdvan isminin Kur’an-ı Kerim’de hangi ayetlerde geçtiği ve hangi anlamlar ile kullanıldığını gösterelim.

Ali İmran 15. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

۞ قُلْ أَؤُنَبِّئُكُم بِخَيْرٍ مِّن ذَٰلِكُمْ ۚ لِلَّذِينَ ٱتَّقَوْا۟ عِندَ رَبِّهِمْ جَنَّٰتٌ تَجْرِى مِن تَحْتِهَا ٱلْأَنْهَٰرُ خَٰلِدِينَ فِيهَا وَأَزْوَٰجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَرِضْوَٰنٌ مِّنَ ٱللَّهِ ۗ وَٱللَّهُ بَصِيرٌۢ بِٱلْعِبَادِ
Kul e unebbiukum bi hayrın min zâlikum, lillezînettekav inde rabbihim cennâtun tecrî min tahtıhel enhâru hâlidîne fîhâ ve ezvâcun mutahharatun ve rıdvânun minallâh(minallâhi), vallâhu basîrun bil ıbâd(ıbâdi).
De ki: “Size, onlardan daha hayırlısını haber vereyim mi? Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için Rableri katında, içinden ırmaklar akan, içinde ebedî kalacakları cennetler, tertemiz eşler ve Allah’ın rızası vardır.” Allah, kullarını hakkıyla görendir.

Ali İmran 162 . Ayet

Allah’ın rızasını kazanan kimse, Allah’ın gazabına uğrayan ve varacağı yer Cehennem olan kimse ile bir olur mu? Orası ne kötü bir yerdir.
أَفَمَنِ اتَّبَعَ رِضْوَانَ اللّهِ كَمَن بَاء بِسَخْطٍ مِّنَ اللّهِ وَمَأْوَاهُ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ
E femenittebea rıdvanallahi ke men bae bi sehatin minallahi ve me’vahu cehennem, ve bi’sel masir.

Maide 16. Ayet 

Allah, onunla*
, rızasına bilerek tabi olanları esenlik yollarına iletir. Onları, izniyle karanlıklardan aydınlığa çıkartır. Ve onları dosdoğru olan yola iletir.
يَهْدِي بِهِ اللّهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْوَانَهُ سُبُلَ السَّلاَمِ وَيُخْرِجُهُم مِّنِ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ وَيَهْدِيهِمْ إِلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ
Yehdi bihillahu menittebea rıdvanehu subules selami ve yuhricuhum minez zulumati ilen nuri bi iznihi ve yehdihim ila sıratın mustakim.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Sponsorlu Bağlantılar

Rıdvan İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Rıdvan isminin dini anlamının olup olmadığına yada Kuran’da geçtiği ayetlerde hangi anlamlara geldiğine bakalım;

  1. Razı olma, hoşnutluk, memnuniyet.
  2. Cennetin kapıcısı olan büyük melek.

NOT: Rıdvan isminin güzel bir isim olması yada kötü bir isim olması, Rıdvan isminin Kuran’da geçip geçmemesi ile alakalı değildir. Nice kötü isimler var ki Kuran’da geçer (Örneğin; Firavun, Nemrut vb) ve nice güzel isimler var ki Kuran’da geçmez (Örneğin; Fatma, Hasan, Hüseyin vb.).

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog