Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Davut İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Davut ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu diye inceledik. Davut ismi Kuran’da geçiyorsa hangi ayetlerde geçtiğini ve anlamlarını sıralayacağız. Davut ismi Kur’an-ı Kerim’de geçmiyorsa dini anlamı var mı yok mu bakacağız.

Davut İsmi Kuran’da Var Mı? Hangi Ayetlerde Geçer?

Davut ismi İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’de geçiyor mu geçmiyor mu diye bakacağız. Ancak öncesinde Davut isminin anlamını, ayrıntılı analizini ve Davut ismi hakkında ilginç bilgileri öğrenmek isteyenler için aşağıdaki linki paylaşalım.

Ayrıca bkz: Davut İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Şimdi gelelim Davut isminin Kuran’da geçip geçmediğine;

Davut ismini araştırdığımızda Kuran’da geçtiğini görmüş olduk. İbranice kökenli bir isim olan Davut ismi, hangi surelerde ve ayetlerde geçiyor? Aşağıda Davut isminin Kur’an-ı Kerim’de hangi ayetlerde geçtiği ve hangi anlamlar ile kullanıldığını gösterelim.

Maide 78. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

İsrailoğulları’ndan gerçeği yalanlayan nankör kimseler, asi olmaları ve haddi aşmaları nedeniyle, Davud’un ve Meryem oğlu İsa’nın diliyle lanetlendiler.
لُعِنَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِن بَنِي إِسْرَائِيلَ عَلَى لِسَانِ دَاوُودَ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ذَلِكَ بِمَا عَصَوا وَّكَانُواْ يَعْتَدُونَ
Luinellezine keferu min beni israile ala lisani davude ve isebni meryem zalike bima asav ve kanu ya’tedun.

İsra 55. Ayet

Göklerde ve yeryüzünde kimlerin olduğunu Rabb’in daha iyi bilir. Ant olsun ki Biz nebilerin kimini kiminden, kimi nitelikleriyle üstün kıldık. Davud’a Zebur’u verdik.
وَرَبُّكَ أَعْلَمُ بِمَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَلَقَدْ فَضَّلْنَا بَعْضَ النَّبِيِّينَ عَلَى بَعْضٍ وَآتَيْنَا دَاوُودَ زَبُورًا
Ve rabbuke a’lemu bi men fis semavati vel ard, ve lekad faddalna ba’dan nebiyyine ala ba’dın ve ateyna davude zebura.

Enbiya 78. Ayet

Sponsorlu Bağlantılar

Hani Davud ve Süleyman, halkın koyunlarının, içinde yayıldıkları ekin hakkında hüküm veriyorlardı. Biz, onların hükümlerine tanıktık.
وَدَاوُودَ وَسُلَيْمَانَ إِذْ يَحْكُمَانِ فِي الْحَرْثِ إِذْ نَفَشَتْ فِيهِ غَنَمُ الْقَوْمِ وَكُنَّا لِحُكْمِهِمْ شَاهِدِينَ
Ve davude ve suleymane iz yahkumani fil harsi iz nefeşet fihi ganemul kavm, ve kunna li hukmihim şahidin.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Davut İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Davut isminin dini anlamının olup olmadığına yada Kuran’da geçtiği ayetlerde hangi anlamlara geldiğine bakalım;

  1. Sevgili, aziz.
  2. Sesinin güzelliği ve şairliği ile tanınan hükümdar ve peygamberi.

NOT: Davut isminin güzel bir isim olması yada kötü bir isim olması, Davut isminin Kuran’da geçip geçmemesi ile alakalı değildir. Nice kötü isimler var ki Kuran’da geçer (Örneğin; Firavun, Nemrut vb) ve nice güzel isimler var ki Kuran’da geçmez (Örneğin; Fatma, Hasan, Hüseyin vb.).

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog