Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Esma İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Esma ismi Kuran’da var mı yok mu diye merak edenler için araştırdık. Esma isminin Kuran’daki anlamını ve dini anlamını detaylı bir şekilde inceliyoruz. Kuran-ı Kerim’de Esma isminin hangi sure ve ayetlerde geçtiğini öğrenelim.

Esma İsminin Kuran’da Geçtiği Ayetler

Esma ismi yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de yer alıyor mu diye bakmadan önce Esma isminin anlamını öğrenmek, detaylı analizini yapmak ve ilginç bilgiler öğrenmek isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilirler.

Ayrıca bkz: Esma İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Esma isimi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu?

Esma isminin Kuran’da geçtiğini yaptığımız detaylı incelemeler sonucunda görmüş olduk. Arapça kökenli bir isim olan Esma isminin, Kur’an-ı Kerim’de bir çok ayette geçer. Biz bir kaç örnek vereceğiz;

Bakara Suresi 31. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلاَئِكَةِ فَقَالَ أَنبِئُونِي بِأَسْمَاء هَؤُلاء إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ ﴿٣١﴾

Ve alleme âdemel esmâe kullehâ summe aradahum alel melâiketi fe kâle enbiûnî bi esmâi hâulâi in kuntum sadikîn(sadikîne).

Âdem’e bütün adları bildirmişti de meleklere o adlarla anılan şeyleri gösterip hadi demişti, doğrucuysanız bunların adlarını haber verin.

Bakara Suresi 33. Ayet

قَالَ يَا آدَمُ أَنبِئْهُم بِأَسْمَآئِهِمْ فَلَمَّا أَنبَأَهُمْ بِأَسْمَآئِهِمْ قَالَ أَلَمْ أَقُل لَّكُمْ إِنِّي أَعْلَمُ غَيْبَ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَأَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَمَا كُنتُمْ تَكْتُمُونَ ﴿٣٣﴾

Kâle yâ âdemu enbi’hum bi esmâihim, fe lemmâ enbeehum bi esmâihim, kâle e lem ekul lekum innî a’lemu gaybes semâvâti vel ardı ve a’lemu mâ tubdûne ve mâ kuntum tektumûn(tektumûne).

Demişti ki: Ey Âdem onlara, yaratıkları adlarıyla haber ver, Âdem, her şeyi adlı adınca haber verince demişti ki: Ben size demedim mi, göklerdeki gizli şeyleri de bilirim, yeryüzünde ki gizli şeyleri de. Açığa vurduğunuzu da bilirim, gizlediğinizi de.

Araf Suresi 71. Ayet

Sponsorlu Bağlantılar
قَالَ قَدْ وَقَعَ عَلَيْكُم مِّن رَّبِّكُمْ رِجْسٌ وَغَضَبٌ أَتُجَادِلُونَنِي فِي أَسْمَاء سَمَّيْتُمُوهَا أَنتُمْ وَآبَآؤكُم مَّا نَزَّلَ اللّهُ بِهَا مِن سُلْطَانٍ فَانتَظِرُواْ إِنِّي مَعَكُم مِّنَ الْمُنتَظِرِينَ ﴿٧١﴾

Kâle kad vakaa aleykum min rabbikum ricsun ve gadabun, e tucâdilûnenî fî esmâin semmeytumûhâ entum ve âbâukum, mâ nezzelallâhu bihâ min sultânin, fentezırû innî meakum minel muntezırîn(muntezırîne).

O, Rabbinizden azâba ve gazaba uğramayı hakettiniz dedi, Allah’ın, haklarında hiçbir delil indirmediği ve ancak sizin ve atalarınızın taktığı birtakım adlar için benimle çekişmeye kalkıyorsunuz demek, o halde bekleyin, şüphe yok ki ben de sizinle berâber bekleyenlerdenim.

Araf Suresi 180. Ayet

وَلِلّهِ الأَسْمَاء الْحُسْنَى فَادْعُوهُ بِهَا وَذَرُواْ الَّذِينَ يُلْحِدُونَ فِي أَسْمَآئِهِ سَيُجْزَوْنَ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ ﴿١٨٠﴾

Ve lillâhil esmâul husnâ fed’uhu bihâ ve zerûllezîne yulhıdûne fî esmâihî, se yuczevne mâ kânû ya’melûn(ya’melûne).

Güzel adlar, Allah’ındır, o adlarla duâ edin ona ve onun adlarını başka anlamlara çekenleri, o adları başkalarına verenleri, onu, ona lâyık olmayan adlarla çağıranları bırakın, onlar, yaptıklarının cezâsını görecekler.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Esma İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Esma isminin dini açıdan bir manası var mı yada Kuran’da geçen ayetlerde ne anlama geldiğine göz atalım.

  1. Adlar, isimler.
  2. Esmaü’l-Hüsna: Allah’ın güzel isimleri.

Esma isminin genel olarak anlamları ise aşağıdaki gibidir;

  1. Kulaklar, işitme.

NOT: Esma isminin Kuran’da geçmesi yada geçmemesi bu ismin güzel isim yada kötü isim olduğunu göstermez. Örneğin Hüseyin ve Zeynep ismi Kuran’da geçmez ancak çok güzel isimlerdir. Örneğin Firavun ve Nemrut gibi isimler Kuran’da geçer ama çok kötü isimlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog