Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Feriha İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Feriha ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu diye inceledik. Feriha ismi Kuran’da geçiyorsa hangi ayetlerde geçtiğini ve anlamlarını sıralayacağız. Feriha ismi Kur’an-ı Kerim’de geçmiyorsa dini anlamı var mı yok mu bakacağız.

Feriha İsmi Kuran’da Hangi Ayetlerde Geçer?

Feriha ismi İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’de geçiyor mu geçmiyor mu diye bakacağız. Ancak öncesinde Feriha isminin anlamını, ayrıntılı analizini ve Feriha ismi hakkında ilginç bilgileri öğrenmek isteyenler için aşağıdaki linki paylaşalım.

Ayrıca bkz: Feriha İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Şimdi gelelim Feriha isminin Kuran’da geçip geçmediğine;

Feriha ismini araştırdığımızda Kuran’da geçtiğini görmüş olduk. Arapça kökenli bir isim olan Feriha ismi, hangi surelerde ve ayetlerde geçiyor? Aşağıda Feriha isminin Kur’an-ı Kerim’de hangi ayetlerde geçtiği ve hangi anlamlar ile kullanıldığını gösterelim.

Tevbe Suresi 81. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

فَرِحَ الْمُخَلَّفُونَ بِمَقْعَدِهِمْ خِلاَفَ رَسُولِ اللّهِ وَكَرِهُواْ أَن يُجَاهِدُواْ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَقَالُواْ لاَ تَنفِرُواْ فِي الْحَرِّ قُلْ نَارُ جَهَنَّمَ أَشَدُّ حَرًّا لَّوْ كَانُوا يَفْقَهُونَ ﴿٨١﴾

Ferihal muhallefûne bi mak’adihim hılâfe resûlillâhi ve kerihû en yucâhidû bi emvâlihim ve enfusihim fî sebîlillâhi ve kâlû lâ tenfirû fîl harr(harri), kul nâru cehenneme eşeddu harrâ(harran), lev kânû yefkahûn(yefkahûne).

Allah’ın Peygamberine muhâlefet edenler, savaşa çıkmayıp oldukları yerde oturup kalmalarına ferahlayıp sevindiler ve mallarıyla, canlarıyla, Allah yolunda savaşmak, onlara zor ve kötü geldi de bu sıcakta savaşa çıkmayın dediler. De ki: Cehennem ateşi, daha da sıcak; bir anlasalar şunu.

Şura Suresi 48. Ayet

فَإِنْ أَعْرَضُوا فَمَا أَرْسَلْنَاكَ عَلَيْهِمْ حَفِيظًا إِنْ عَلَيْكَ إِلَّا الْبَلَاغُ وَإِنَّا إِذَا أَذَقْنَا الْإِنسَانَ مِنَّا رَحْمَةً فَرِحَ بِهَا وَإِن تُصِبْهُمْ سَيِّئَةٌ بِمَا قَدَّمَتْ أَيْدِيهِمْ فَإِنَّ الْإِنسَانَ كَفُورٌ ﴿٤٨﴾

Fe in a’radû fe mâ erselnâke aleyhim hafîzâ(hafîzan), in aleyke illâl belâgu, ve innâ izâ ezaknâl insâne minnâ rahmeten feriha bihâ, ve in tusibhum seyyietun bi mâ kaddemet eydîhim fe innel insâne kefûr(kefûrun).

Yüz çevirirlerse artık biz, seni onları korumaya göndermedik ki; sana ancak tebliğ etmek düşer ve şüphe yok ki biz, insana, katımızdan bir rahmet tattırdık mı ferahlayıp sevinir, övünür onunla, fakat elleriyle hazırlayıp kazandıkları bir kötülüğe uğrarlarsa da gerçekten insan, pek nankördür.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Sponsorlu Bağlantılar

Feriha İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Feriha isminin dini anlamının olup olmadığına yada Kuran’da geçtiği ayetlerde hangi anlamlara geldiğine bakalım;

  1. Ferah, rahat, sevinçli.

NOT: Feriha isminin güzel bir isim olması yada kötü bir isim olması, Feriha isminin Kuran’da geçip geçmemesi ile alakalı değildir. Nice kötü isimler var ki Kuran’da geçer (örneğin Firavun, Nemrut vb) ve nice güzel isimler var ki Kuran’da geçmez (örneğin Fatma, Hasan, Hüseyin vb.).

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog