Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Fırat İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Fırat ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu diye inceledik. Fırat ismi Kuran’da geçiyorsa hangi ayetlerde geçtiğini ve anlamlarını sıralayacağız. Fırat ismi Kur’an-ı Kerim’de geçmiyorsa dini anlamı var mı yok mu bakacağız.

Fırat İsmi Kuran’da Var Mı? Hangi Ayetlerde Geçer?

Fırat ismi İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’de geçiyor mu geçmiyor mu diye bakacağız. Ancak öncesinde Fırat isminin anlamını, ayrıntılı analizini ve Fırat ismi hakkında ilginç bilgileri öğrenmek isteyenler için aşağıdaki linki paylaşalım.

Ayrıca bkz: Fırat İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Şimdi gelelim Fırat isminin Kuran’da geçip geçmediğine;

Fırat isimli okuyucumuzun da bilgilendirmesi neticesinde yaptığımız araştırmalarda Fırat isminin Kuran-ı Kerim’de geçtiğini gördük. Peki Fırat ismi Kuran’da hangi sure ve ayetlerde geçiyor? Yada Kuran’da geçen anlamları neler? İşte bütün bu bilgiler ve ayetlerin Arapça yazılışı, latince yazılışı ve Türkçe meali aşağıdaki gibidir;

Mürselat 27. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

وَجَعَلْنَا فِيهَا رَوَاسِيَ شَامِخَاتٍ وَأَسْقَيْنَاكُم مَّاء فُرَاتًا
Ve cealna fiha revasiye şamihatin ve eskaynakum maen furata.
Orada oturaklı ağır baskılar yaptık. Size tatlı su içirdik.

Furkan 53. Ayet

وَهُوَ الَّذِي مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ هَذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ وَهَذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ وَجَعَلَ بَيْنَهُمَا بَرْزَخًا وَحِجْرًا مَّحْجُورًا
Ve huvellezi meracel bahreyni haza azbun furatun ve haza milhun ucac, ve ceale beynehuma, berzehan ve hıcran mahcura.
Ve iki denizi serbest bırakan O’dur; biri lezzetli ve tatlı su, diğeri tuzlu ve acı. Aralarına bir perde koydu. Birbirlerine karışmalarını engelledi.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Sponsorlu Bağlantılar

Fırat İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Fırat isminin anlamlarına baktığımızda Kuran’da geçen anlamı ile şöyledir;

  1. Tatlı su, içildiğinde ferahlatan su.

Aynı zamanda Fırat isminin genel olarak anlamının ne olduğuna da göz atalım;

  1. Asurca. Geniş akarsu.
  2. Farsça. Geçit veren, üstünden geçmeye uygun.
  3. Türkiye ve Suriye’nin doğu bölgelerini sulayan, Irak’ı aşan, Dicle ırmağıyla birleşerek Basra körfezine dökülen büyük nehir.

NOT: Fırat isminin güzel bir isim olması yada kötü bir isim olması, Fırat isminin Kuran’da geçip geçmemesi ile alakalı değildir. Nice kötü isimler var ki Kuran’da geçer (Örneğin; Firavun, Nemrut vb) ve nice güzel isimler var ki Kuran’da geçmez (Örneğin; Fatma, Hasan, Hüseyin vb.).

Sponsorlu Bağlantılar

“Fırat İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?” için 7 yanıt

Kur’an-ı Kerim’de üç ayette azbün furaten ve maen furata Furkan Suresi 53, Fatır Suresi 12 ve Mürselat Suresi 27 Furat kelimesi geçmektedir. Türkçe’de de Fırat diye geçer yani Kur’an-ı Kerim’de Fırat ismi geçmektedir.

Verdiğiniz bilgilerden ötürü teşekkür ederiz. Gerekli incelemeleri yaptığımızda Kuran’da geçtiğini gördük ve yazıyı düzenledik.

Rica ederim admin yazdığım iki yorumu siler misiniz düzenleme yapıp tekrardan yazmak istiyorum.Şimdiden teşekkür ederim.

Admin size söylediğim halde o iki yorumdan bir tanesini silmişsiniz bir tanesini silmemişsiniz niye hala silmemişsiniz ben size dedim düzeltme yapıp tekrardan yazacağım bana dönüş yapmanızı bekliyorum.

Fatır Suresi 12.ayet
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
“Bismillahirrahmanirrahim”
وَمَا يَسْتَوِي الْبَحْرَانِۗ هٰذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ سَٓائِغٌ شَرَابُهُ وَهٰذَا مِلْحٌ اُجَاجٌؕ وَمِنْ کُلٍُ تَأْكُلُونَ لَحْمًا طَرِيًّا وَتَسْتَخْرِجُونَ حِلْيَةً تَلْبَسُونَهَاۚ وَتَرَى الْفُلْكَ ف۪يهِ مَوَاخِرَ لِتَبْتَغُوا مِنْ فَضْلِه۪ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Ve mâ yestevîl bahrâni hâzâ azbun furâtun sâigun şerâbuhu ve hâzâ milhun ucâc(ucâcun), ve min kullin te’kulûne lahmen tariyyen ve testahricûne hilyeten telbesûnehâ, ve terel fulke fîhi mevâhire li tebtegû min fadlihî ve leallekum teşkurûn.
Şu iki çeşit su kütlesi birbirine eşit olmaz; birisi tatlıdır, susuzluğu giderir ve içimi güzeldir,ötekisi ise tuzlu ve acıdır. İkisinden de taze et yersiniz ve takınacağınız süs eşyaları çıkarırsınız.Gemilerin denizi yararak gittiklerini görürsün ki bu da O’nun lutfuna nâil olmanız ve O’na şükretmeniz içindir.Yukarıda da yazıldığı gibi Fırat isminin Kur’an’daki anlamı:Tatlı su,içildiğinde ferahlatan su anlamındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog