Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Kader İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Kader ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu diye araştırdık. Kader ismi Kuran’da geçiyorsa hangi ayetlerde geçtiğini ve ne anlama geldiğini öğreneceğiz. Eğer Kur’an-ı Kerim’de geçmiyorsa dini anlamı var mı yok mu göreceğiz.

Kader İsmi Kuran’da Geçer Mi?

Kader ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu diye kapsamlı bir araştırma yaptık. Kader ismi Kur’an-ı Kerim’de geçer mi diye bakmadan önce Kader isminin anlamını, analizini ve Kader ismi hakkında detaylı bilgileri öğrenmek için aşağıdaki linki tıklayın.

Ayrıca bkz: Kader İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Peki Kader ismi Kuran’da geçiyor mu?

Yaptığımız incelemeler sonucunda Kader isminin Kuran-ı Kerim’de geçtiğini gördük. Peki Kader ismi Kuran’da hangi sure ve ayetlerde geçiyor? Yada Kuran’da geçen anlamları neler? İşte bütün bu bilgiler ve ayetlerin Arapça yazılışı, latince yazılışı ve Türkçe meali aşağıdaki gibidir;

Rad 17. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Gökten su indirdi. Dereler kendi ölçüsünce çağlayıp aktı.
Akıntı, üste çıkan köpüğü taşıyıp götürür. Buna benzer bir köpük de değerli maden*
elde etmek için veya faydalanmak için ateşte eritilen madenlerin üzerinde de oluşur. İşte Allah hakk ve batıla böyle örnek verir. Köpük yok olup gider. İnsana fayda veren şey ise kalıcı olur. İşte Allah böyle örnek verir.
أَنزَلَ مِنَ السَّمَاء مَاء فَسَالَتْ أَوْدِيَةٌ بِقَدَرِهَا فَاحْتَمَلَ السَّيْلُ زَبَدًا رَّابِيًا وَمِمَّا يُوقِدُونَ عَلَيْهِ فِي النَّارِ ابْتِغَاء حِلْيَةٍ أَوْ مَتَاعٍ زَبَدٌ مِّثْلُهُ كَذَلِكَ يَضْرِبُ اللّهُ الْحَقَّ وَالْبَاطِلَ فَأَمَّا الزَّبَدُ فَيَذْهَبُ جُفَاء وَأَمَّا مَا يَنفَعُ النَّاسَ فَيَمْكُثُ فِي الأَرْضِ كَذَلِكَ يَضْرِبُ اللّهُ الأَمْثَالَ
Enzele mines semai maen fe salet evdiyetun bi kaderiha fahtemeles seylu zebeden rabiya, ve mimma yukıdune aleyhi fin naribtigae hılyetin ev metaın zebedun misluh, kezalike yadribullahul hakka vel batıl, fe emmez zebedu fe yezhebu cufa’, ve emma ma yenfaun nase fe yemkusufil ard, kezalike yadrıbullahul emsal.

Taha 40. Ayet

Hani kız kardeşin gidip, “Size, ona bakacak birisini bulmanızda yardımcı olayım mı?” demişti. Böylece gözü aydın olsun ve üzülmesin diye seni annene geri döndürdük. Ve birisini öldürmüştün de seni sıkıntıdan kurtarmıştık. Ve seni çeşitli sınavlarla sınav yaptık. Sonra yıllarca Medyen halkı içinde kaldın. Sonra takdirimiz gereği şimdi buradasın ey Musa!
إِذْ تَمْشِي أُخْتُكَ فَتَقُولُ هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَى مَن يَكْفُلُهُ فَرَجَعْنَاكَ إِلَى أُمِّكَ كَيْ تَقَرَّ عَيْنُهَا وَلَا تَحْزَنَ وَقَتَلْتَ نَفْسًا فَنَجَّيْنَاكَ مِنَ الْغَمِّ وَفَتَنَّاكَ فُتُونًا فَلَبِثْتَ سِنِينَ فِي أَهْلِ مَدْيَنَ ثُمَّ جِئْتَ عَلَى قَدَرٍ يَا مُوسَى
İz temşi uhtuke fe tekulu hel edullukum ala men yekfuluh, fe reca’nake ila ummike key takarre aynuha ve la tahzen, ve katelte nefsen fe necceynake minel gammi ve fetennake futuna, fe lebiste sinine fi ehli medyene summe ci’te ala kaderin ya musa.

Hicr 21. Ayet

Sponsorlu Bağlantılar

Hazineleri Bizim yanımızda olmayan hiçbir şey yoktur. Ve Biz, bilinen bir kaderi olmaksızın onu indirmeyiz.
وَإِن مِّن شَيْءٍ إِلاَّ عِندَنَا خَزَائِنُهُ وَمَا نُنَزِّلُهُ إِلاَّ بِقَدَرٍ مَّعْلُومٍ
Ve in min şey’in illa indena hazainuhu ve ma nunezziluhu illa bi kaderin ma’lum.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

kız ismi, erkek ismi, üniseks isimler, kuranda geçen isimler, en güzel isimler

Kader İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Kader isminin dini anlamı var mı yok mu yada Kuran’da Kader ismi geçtiği ayetlerde hangi anlamlara geliyor göz atalım;

  1. Alın yazısı, yazgı.
  2. Genellikle kaçınılmaz kötü talih.
  3. Talih, baht.
  4. Belirlenen vakit, belirlenen ölçü, takdir edilen, kader.

NOT: Bir ismin Kuran-ı Kerim’de geçmesi yada geçmemesi o ismin güzel bir isim olup yada olmadığını göstermez. Çünkü Kuran’da geçen nice isimler var ki Allah’ın lanetlediği insanların isimleridir (Örneğin; Firavun, Nemrut vb) . Nice isimlerde var ki cennetin ziynetidirler (Örneğin; Fatma, Hüseyin vb.).

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog