Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Mehdi İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Mehdi ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu diye araştırdık. Mehdi ismi Kuran’da geçiyorsa hangi ayetlerde geçtiğini ve ne anlama geldiğini öğreneceğiz. Eğer Kur’an-ı Kerim’de geçmiyorsa dini anlamı var mı yok mu göreceğiz.

Mehdi İsmi Kuran’da Geçer Mi?

Mehdi ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu diye kapsamlı bir araştırma yaptık. Mehdi ismi Kur’an-ı Kerim’de geçer mi diye bakmadan önce Mehdi isminin anlamını, analizini ve Mehdi ismi hakkında detaylı bilgileri öğrenmek için aşağıdaki linki tıklayın.

Ayrıca bkz: Mehdi İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Peki Mehdi ismi Kuran’da geçiyor mu?

Yaptığımız incelemeler sonucunda Mehdi isminin Kuran-ı Kerim’de geçtiğini gördük. Peki Mehdi ismi Kuran’da hangi sure ve ayetlerde geçiyor? Yada Kuran’da geçen anlamları neler? İşte bütün bu bilgiler ve ayetlerin Arapça yazılışı, latince yazılışı ve Türkçe meali aşağıdaki gibidir;

Ali İmran 46. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

O, beşikte de, yetişkinliğinde de insanlarla konuşacak. O, salihlerden olacaktır.
وَيُكَلِّمُ النَّاسَ فِي الْمَهْدِ وَكَهْلاً وَمِنَ الصَّالِحِينَ
Ve yukellimun nase fil mehdi ve kehlen ve mines salihin.

Maide 110. Ayet

Allah, “Ey Meryem oğlu İsa! Senin ve annenin üzerinde olan nimetimi hatırla.” diyecek. Hani seni Kudus’un Ruhu ile güçlendirdik ki insanlarla beşikte ve yetişkinlikte konuşuyordun. Ve hani sana Kitap’ı ve Hikmet’i ve Tevrat’ı ve İncil’i öğrettik. Ve hani Ben’im iznimle çamurdan kuş şeklinde bir şey yaratıyordun ve ona üflüyordun, Ben’im iznimle hemen kuş oluyordu; kör olarak doğanı ve abrası Ben’im iznimle iyileştiriyordun. Hani Ben’im iznimle ölüleri çıkarıyordun. Hani İsrailoğulları’nı senden uzaklaştırdım. Hani onlara apaçık beyyinelerle geldiğinde, onlardan kafir olanlar, “Bu apaçık bir sihirden başka bir şey değildir.” dediler.
إِذْ قَالَ اللّهُ يَا عِيسى ابْنَ مَرْيَمَ اذْكُرْ نِعْمَتِي عَلَيْكَ وَعَلَى وَالِدَتِكَ إِذْ أَيَّدتُّكَ بِرُوحِ الْقُدُسِ تُكَلِّمُ النَّاسَ فِي الْمَهْدِ وَكَهْلاً وَإِذْ عَلَّمْتُكَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَالتَّوْرَاةَ وَالإِنجِيلَ وَإِذْ تَخْلُقُ مِنَ الطِّينِ كَهَيْئَةِ الطَّيْرِ بِإِذْنِي فَتَنفُخُ فِيهَا فَتَكُونُ طَيْرًا بِإِذْنِي وَتُبْرِئُ الأَكْمَهَ وَالأَبْرَصَ بِإِذْنِي وَإِذْ تُخْرِجُ الْمَوتَى بِإِذْنِي وَإِذْ كَفَفْتُ بَنِي إِسْرَائِيلَ عَنكَ إِذْ جِئْتَهُمْ بِالْبَيِّنَاتِ فَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِنْهُمْ إِنْ هَذَا إِلاَّ سِحْرٌ مُّبِينٌ
İz kalellahu ya isebne meryemezkur ni’meti aleyke ve ala validetike iz eyyedtuke bi ruhil kudusi tukellimun nase fil mehdi ve kehl, ve iz allemtukel kitabe vel hikmete vet tevrate vel incil, ve iz tahluku minet tini ke hey’etit tayri bi izni fe tenfuhu fiha fe tekunu tayran bi izni ve tubriul ekmehe vel ebrasa bi izni, ve iz tuhricul mevta bi izni, ve iz kefeftu beni israile anke iz ci’tehum bil beyyinati fe kalellezine keferu minhum in haza illa sihrun mubin.

Meryem 29. Ayet

Sponsorlu Bağlantılar

Bunun üzerine, Meryem çocuğu işaret etti. Onlar: “Biz beşikteki bir çocukla nasıl konuşuruz?” dediler.
فَأَشَارَتْ إِلَيْهِ قَالُوا كَيْفَ نُكَلِّمُ مَن كَانَ فِي الْمَهْدِ صَبِيًّا
Fe eşaret ileyh, kalu keyfe nukellimu men kane fil mehdi sabiyya.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

kuranda geçen isimler, isim, isminin anlamı ne, kız isimleri, kuranda geçen erkek isimleri

Mehdi İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Mehdi isminin dini anlamı var mı yok mu yada Kuran’da Mehdi ismi geçtiği ayetlerde hangi anlamlara geliyor göz atalım;

  1. Beşik

Mehdi isminin dini anlamı var mı yok mu diye incelediğimizde dini anlamlar içerdiğini görmekteyiz. Bu dini anlamlar ise şöyledir;

  1. Hidayete erdirilen ya da hidayete vesile olan
  2. Kendisine rehberlik edilen.
  3. Allah tarafından yol gösterilen, hususi ve şahsi bir tarzda Allah’ın hidayetine nail olan kişi.
  4. Ahir zamanda gelecek ve yeryüzünü adaletle dolduracak olan.

NOT: Bir ismin Kuran-ı Kerim’de geçmesi yada geçmemesi o ismin güzel bir isim olup yada olmadığını göstermez. Çünkü Kuran’da geçen nice isimler var ki Allah’ın lanetlediği insanların isimleridir (Örneğin; Firavun, Nemrut vb) . Nice isimlerde var ki cennetin ziynetidirler (Örneğin; Fatma, Hüseyin vb.).

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog