Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Sakine İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Sakine ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu diye araştırdık. Sakine ismi Kuran’da geçiyorsa hangi ayetlerde geçtiğini ve ne anlama geldiğini öğreneceğiz. Eğer Kur’an-ı Kerim’de geçmiyorsa dini anlamı var mı yok mu göreceğiz.

Sakine İsmi Kuran’da Geçer Mi?

Sakine ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu diye kapsamlı bir araştırma yaptık. Sakine ismi Kur’an-ı Kerim’de geçer mi diye bakmadan önce Sakine isminin anlamını, analizini ve Sakine ismi hakkında detaylı bilgileri öğrenmek için aşağıdaki linki tıklayın.

Ayrıca bkz: Sakine İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Peki Sakine ismi Kuran’da geçiyor mu?

Murat isimli okuyucumuzun yorumu üzerine yaptığımız yeni araştırmaların ardından Sakine isminin Kuran-ı Kerim’de geçtiğini gördük. Sakine ismi Arapça kökenli bir isimdir ve Kuran’da geçtiği bazı ayetler aşağıdaki gibidir.

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Bakara 248. Ayet

Nebileri onlara: “Onun komutanlık kanıtı, içinde Rabb’inizden bir sekine ve Musa ile Harun soyundan bakiye kalanların bulunduğu ve meleklerin/güçlü varlıkların taşıdığı, yüklendiği bir sandığın size gelmesidir. Eğer inanmış kimselerseniz, kuşkusuz bunda sizin için kesin bir ayet vardır.” dedi.
وَقَالَ لَهُمْ نِبِيُّهُمْ إِنَّ آيَةَ مُلْكِهِ أَن يَأْتِيَكُمُ التَّابُوتُ فِيهِ سَكِينَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَبَقِيَّةٌ مِّمَّا تَرَكَ آلُ مُوسَى وَآلُ هَارُونَ تَحْمِلُهُ الْمَلآئِكَةُ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَةً لَّكُمْ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ
Ve kale lehum nebiyyuhum inne ayete mulkihi en ye’tiyekumut tabutu fihi sekinetun min rabbikum ve bakiyyetun mimma terake alu musa ve alu harune tahmiluhul melaikeh, inne fi zalike le ayeten lekum in kuntum mu’minin.

Tevbe 26. Ayet

Sonra Allah, Resul’ünün ve inananların üzerine dinginlik ve güven indirdi. Görmediğiniz ordular indirdi ve gerçeği yalanlayan nankörlere azap verdi. İşte budur gerçeği yalanlayan nankörlerin cezası.
ثُمَّ أَنَزلَ اللّهُ سَكِينَتَهُ عَلَى رَسُولِهِ وَعَلَى الْمُؤْمِنِينَ وَأَنزَلَ جُنُودًا لَّمْ تَرَوْهَا وَعذَّبَ الَّذِينَ كَفَرُواْ وَذَلِكَ جَزَاء الْكَافِرِينَ
Summe enzelallahu sekinetehu ala resuli-hi ve alel mu’minine ve enzele cunuden lem terev-ha ve azzebellezine keferu ve zalike cezaul kafirin.

Fetih 4. Ayet

Sponsorlu Bağlantılar

İmanları artsın diye, inananların kalbine sükunet indiren O’dur. Göklerin ve yerin güçleri Allah’ındır. Allah, Her Şeyi Bilen’dir, En İyi Hüküm Veren’dir.
هُوَ الَّذِي أَنزَلَ السَّكِينَةَ فِي قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ لِيَزْدَادُوا إِيمَانًا مَّعَ إِيمَانِهِمْ وَلِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا
Huvellezi enzeles sekinete fi kulubil mu’minine li yezdadu imanen mea imanihim, ve lillahi cunudus semavati vel ard, ve kanallahu alimen hakima.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Sakine İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Sakine isminin dini anlamı var mı yok mu diye incelediğimizde dini anlamlar içerdiğini görmekteyiz. Bu dini anlamlar ise şöyledir;

  1. Durgun, dingin.
  2. Sessiz, kendi hâlinde, sükunet.

NOT: Bir ismin Kuran-ı Kerim’de geçmesi yada geçmemesi o ismin güzel bir isim olup yada olmadığını göstermez. Çünkü Kuran’da geçen nice isimler var ki Allah’ın lanetlediği insanların isimleridir (Örneğin; Firavun, Nemrut vb) . Nice isimlerde var ki cennetin ziynetidirler (Örneğin; Fatma, Hüseyin vb.).

Sponsorlu Bağlantılar

“Sakine İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?” için 2 yanıt

Ramazan ismi Kur’anda geçiyor mu ? Diye bir araştırma yapılsa, bu mantığa göre hayır geçmiyor demek lazım, arapça harf seslendirmeleri Türkçe’ye göre farklılık gösterir. Ramadan şeklinde okunması yüzünden Kuran’da Ramazan kelimesi geçmiyor denilebilir mi ?. Sakine ismi de Kur’anda SEKİNE şeklinde yer alır ve Sakine ile aynı anlamı taşır. Başka bir örnek KEZZİBAN şeklinde ifade edilen KEZBAN dır. Kur’anda çokça tekrar edildiği için çocuklara konulmuş bu isim, her ne kadar YALANCI anlamı taşısa da KEZBAN, Kur’anda geçmiyor denilebilir mi. Şahsi görüşüm budur. Saygılarımla.

Yorumunuzda çok haklısınız. Biz de harf farklılıklarını değil anlam farklılıklarını göz önüne alarak ekliyoruz. Yani bir kaç harf farklı olsa da aynı anlama geliyorsa Kuran’da geçen isim olarak kabul etmekteyiz. Sekine ve Sakine ismi de aynı şekilde. Daha önceden Kuran’da geçmediğini söylememizin nedeni ise Sakine olarak araştırıp Sekine ismine denk gelmemiş olmamızdır. Uyarınız için teşekkür ediyoruz ve yazıyı güncelliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog