Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Tarık İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Tarık ismi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu diye inceledik. Tarık ismi Kuran’da geçiyorsa hangi ayetlerde geçtiğini ve anlamlarını sıralayacağız. Tarık ismi Kur’an-ı Kerim’de geçmiyorsa dini anlamı var mı yok mu bakacağız.

Tarık İsmi Kuran’da Hangi Ayetlerde Geçer?

Tarık ismi İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’de geçiyor mu geçmiyor mu diye bakacağız. Ancak öncesinde Tarık isminin anlamını, ayrıntılı analizini ve Tarık ismi hakkında ilginç bilgileri öğrenmek isteyenler için aşağıdaki linki paylaşalım.

Ayrıca bkz: Tarık İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Şimdi gelelim Tarık isminin Kuran’da geçip geçmediğine;

Tarık ismini araştırdığımızda Kuran’da geçtiğini görmüş olduk. Arapça kökenli bir isim olan Tarık ismi, hangi surelerde ve ayetlerde geçiyor? Aşağıda Tarık isminin Kur’an-ı Kerim’de hangi ayetlerde geçtiği ve hangi anlamlar ile kullanıldığını gösterelim.

 Tarık Suresi 1. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

وَالسَّمَاء وَالطَّارِقِ ﴿١﴾

Ves semâi vet târık.

Andolsun göğe ve tarıka (geceleyin gelene).

 Nisa Suresi 168. Ayet

Sponsorlu Bağlantılar
إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ وَظَلَمُواْ لَمْ يَكُنِ اللّهُ لِيَغْفِرَ لَهُمْ وَلاَ لِيَهْدِيَهُمْ طَرِيقاً ﴿١٦٨﴾

İnnellezîne keferû ve zalemû lem yekunillâhu li yagfira lehum ve lâ li yehdiyehum tarîkâ(tarîkan).

Kâfir olanları ve zulmedenleri Allah yarlıgamaz ve onları hiç bir yola sevk etmez.

 Ahkaf Suresi 30. Ayet

قَالُوا يَا قَوْمَنَا إِنَّا سَمِعْنَا كِتَابًا أُنزِلَ مِن بَعْدِ مُوسَى مُصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيْهِ يَهْدِي إِلَى الْحَقِّ وَإِلَى طَرِيقٍ مُّسْتَقِيمٍ ﴿٣٠﴾

Kâlû yâ kavmenâ innâ semî’nâ kitâben unzile min ba’di mûsâ musaddikan li mâ beyne yedeyhi yehdî ilâl hakkı ve ilâ tarîkın mustakîm(mustakîmin).

Ey kavmimiz demişlerdi, gerçekten de biz, Mûsâ’dan sonra indirilmiş bir kitap duyduk ki önceki kitapları gerçeklemede, gerçeği ve doğru yolu göstermede.

 Taha Suresi 77. Ayet

وَلَقَدْ أَوْحَيْنَا إِلَى مُوسَى أَنْ أَسْرِ بِعِبَادِي فَاضْرِبْ لَهُمْ طَرِيقًا فِي الْبَحْرِ يَبَسًا لَّا تَخَافُ دَرَكًا وَلَا تَخْشَى ﴿٧٧﴾

Ve lekad evhaynâ ilâ mûsâ en esri bi ibâdî fadrib lehum tarîkan fîl bahri yebesâ(yebesen), lâ tehâfu deraken ve lâ tahşâ.

Andolsun ki biz Mûsâ’ya, kullarımla geceleyin yola çık, onlara denizde kuru bir yol aç, düşmanların yetişmelerinden, denizde boğulmadan korkma diye vahyetmiştik.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Tarık İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Tarık isminin dini anlamının olup olmadığına yada Kuran’da geçtiği ayetlerde hangi anlamlara geldiğine bakalım;

  1. Sabah yıldızı, zühre, venüs, yol.

 NOT: Tarık isminin güzel bir isim olması yada kötü bir isim olması, Tarık isminin Kuran’da geçip geçmemesi ile alakalı değildir. Nice kötü isimler var ki Kuran’da geçer (örneğin Firavun, Nemrut vb) ve nice güzel isimler var ki Kuran’da geçmez (örneğin Fatma, Hasan, Hüseyin vb.).

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog