Yunus İsmi Kuran’da Hangi Ayetlerde Geçer?
Yunus ismi İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’de geçiyor mu geçmiyor mu diye bakacağız. Ancak öncesinde Yunus isminin anlamını, ayrıntılı analizini ve Yunus ismi hakkında ilginç bilgileri öğrenmek isteyenler için aşağıdaki linki paylaşalım.
Ayrıca bkz: Yunus İsminin Anlamı ve Analizi
Şimdi gelelim Yunus isminin Kuran’da geçip geçmediğine;
Yunus ismini araştırdığımızda Kuran’da geçtiğini görmüş olduk. Arapça kökenli bir isim olan Yunus ismi, hangi surelerde ve ayetlerde geçiyor? Aşağıda Yunus isminin Kur’an-ı Kerim’de hangi ayetlerde geçtiği ve hangi anlamlar ile kullanıldığını gösterelim.
Yunus Suresi 98. Ayet
”Bismillahirrahmanirrahim”
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Fe lev lâ kânet karyetun âmenet fe nefeahâ îmânuhâ, illâ kavme yûnus, lemmâ âmenû keşefnâ anhum azâbel hızyi fîl hayâtid dunyâ ve metta’nâhum ilâ hîn(hînin).
İnanıp da inançlarından fayda gören şehir halkı, ancak Yûnus’un kavmidir. İnandıkları zaman, dünyâ yaşayışında onlardan zillet azâbını giderdik ve bir zamana dek faydalandırdık onları.
Nisa Suresi 163. Ayet
İnnâ evhaynâ ileyke kemâ evhaynâ ilâ nûhin ven nebiyyîne min ba’dihî, ve evhaynâ ilâ ibrâhîme ve ismâîle ve ishâka ve ya’kûbe vel esbâti ve îsâ ve eyyûbe ve yûnuse ve hârûne ve suleymân(suleymâne), ve âteynâ dâvûde zebûrâ(zebûran).
Biz vahyettik sana, nitekim vahyettik Nûh’a ve ondan sonraki peygamberlere ve vahyettik İbrahîm’e, İsmâîl’e, İshak’a, Yakup’a ve evlâtlarına ve İsa’ya, Eyyub’a, Yûnus’a, Hârûn’a ve Süleyman’a ve Dâvûd’a Zebur’u verdik.
Enam Suresi 86. Ayet
Ve ismâîle velyesea ve yûnuse ve lûtâ(lûtan), ve kullen faddalnâ alâl âlemîn(âlemîne).
İsmâîl’e, Elyesa’a, Yunus’a ve Lût’a da doğru yolu ihsân etmiştik, hepsini de âlemlere üstün kılmıştık.
Saffat Suresi 139. Ayet
Ve inne yûnuse le minel murselîn(murselîne).
Ve şüphe yok ki Yunus da peygamberlerdendi elbet.
Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler
Yunus İsminin Dini Anlamı Var Mı?
Yunus isminin dini anlamının olup olmadığına yada Kuran’da geçtiği ayetlerde hangi anlamlara geldiğine bakalım;
- Yunus Peygamber (a.s). Hikayesi Yunus Suresinde anlatılır.Uzun müddet bir balığın karnında kaldığı rivayet edilen ve Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen 25 peygamberden birisidir.
Yunus isminin genel olarak anlamının ne olduğuna göz atalım;
- Ilık ve sıcak denizlerde yaşayan etçil memeli hayvan.
- Bir takım yıldızın adı.
NOT: Yunus isminin güzel bir isim olması yada kötü bir isim olması, Yunus isminin Kuran’da geçip geçmemesi ile alakalı değildir. Nice kötü isimler var ki Kuran’da geçer (örneğin Firavun, Nemrut vb) ve nice güzel isimler var ki Kuran’da geçmez (örneğin Fatma, Hasan, Hüseyin vb.).