Kategoriler
Blog Kuran'da Geçen İsimler

Şüheda İsmi Kuran’da Geçiyor Mu?

Şüheda ismi Kuran’da var mı yok mu diye merak edenler için araştırdık. Şüheda isminin Kuran’daki anlamını ve dini anlamını detaylı bir şekilde inceliyoruz. Kuran-ı Kerim’de Şüheda isminin hangi sure ve ayetlerde geçtiğini öğrenelim.

Şüheda İsminin Kuran’da Geçtiği Ayetler Var Mı?

Şüheda ismi yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de yer alıyor mu diye bakmadan önce Şüheda isminin anlamını öğrenmek, detaylı analizini yapmak ve ilginç bilgiler öğrenmek isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilirler.

Ayrıca bkz: Şüheda İsminin Anlamı ve Analizi

Sponsorlu Bağlantılar

Şüheda isimi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu?

Şüheda isminin Kuran’da geçtiğini yaptığımız detaylı incelemeler sonucunda görmüş olduk. Arapça kökenli bir isim olan Şüheda isminin, Kur’an-ı Kerim’de bir çok ayette geçer. Bazı ayetleri aşağıda sıralıyoruz.

Bakara Suresi 23. Ayet

”Bismillahirrahmanirrahim”

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

وَإِن كُنتُمْ فِي رَيْبٍ مِّمَّا نَزَّلْنَا عَلَى عَبْدِنَا فَأْتُواْ بِسُورَةٍ مِّن مِّثْلِهِ وَادْعُواْ شُهَدَاءكُم مِّن دُونِ اللّهِ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ ﴿٢٣﴾

Ve in kuntum fî reybin mimmâ nezzelnâ alâ abdinâ fe’tû bi sûretin min mislihî, ved’û şuhedâekum min dûnillâhi in kuntum sâdıkîn(sâdıkîne).

Kulumuza indiregeldiğimiz Kur’ân’da şüpheniz varsa ona benzer bir sûre getirin, doğrucuysanız Allah’tan başka tanıklarınızı da çağırın.

Ali İmran Suresi 99. Ayet

قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لِمَ تَصُدُّونَ عَن سَبِيلِ اللّهِ مَنْ آمَنَ تَبْغُونَهَا عِوَجًا وَأَنتُمْ شُهَدَاء وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ ﴿٩٩﴾

Kul yâ ehlel kitâbi lime tesuddûne an sebîlillâhi men âmene tebgûnehâ ivecen ve entum şuhedâu ve mâllâhu bi gâfilin ammâ ta’melûn(ta’melûne).

De ki: Ey kitap ehli, kendiniz de tanıksınız, öyle olduğu halde gene zor zoruna ne diye bir eğrilik bulmaya yeltenir de inananları, Allah yolundan döndürmeye çalışırsınız? Allah’sa yaptıklarınızdan gafil değildir ki.

Nisa Suresi 69. Ayet

وَمَن يُطِعِ اللّهَ وَالرَّسُولَ فَأُوْلَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللّهُ عَلَيْهِم مِّنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاء وَالصَّالِحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا ﴿٦٩﴾

Ve men yutiıllâhe ver resûle fe ulâike meallezîne en’amellâhu aleyhim minen nebiyyîne ves sıddîkîne veş şuhedâi ves sâlihîn(sâlihîne), ve hasune ulâike rafîkâ(rafîkan).

Ve kim Allah’a ve Peygambere itaat ederse o ve o çeşit kişiler Allah’ın, nimetleriyle nimetlendirdiği peygamberlerle, gerçeklerle, şehitlerle ve iyi adamlarla eş olur, onlara katılırlar ve onlar, ne de güzel arkadaştır.

Nur Suresi 13. Ayet

Sponsorlu Bağlantılar
لَوْلَا جَاؤُوا عَلَيْهِ بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاء فَإِذْ لَمْ يَأْتُوا بِالشُّهَدَاء فَأُوْلَئِكَ عِندَ اللَّهِ هُمُ الْكَاذِبُونَ ﴿١٣﴾

Lev lâ câû aleyhi bi erbaati şuhedâ(şuhedâe), fe iz lem ye’tû biş şuhedâi fe ulâike indellâhi humul kâzibûn(kâzibûne).

Bu işe âit dört tanık getirselerdi ya. Tanık getiremeyince de onlar, Allah katında yalancıların ta kendileridir.

Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler

Şüheda İsminin Dini Anlamı Var Mı?

Şüheda isminin dini açıdan bir manası var mı yada Kuran’da geçen ayetlerde ne anlama geldiğine göz atalım.

  1. Tanık, şahit.
  2. Şehit. Allah yolunda öldürülenler.

NOT: Şüheda isminin Kuran’da geçmesi yada geçmemesi bu ismin güzel isim yada kötü isim olduğunu göstermez. Örneğin Hüseyin ve Zeynep ismi Kuran’da geçmez ancak çok güzel isimlerdir. Örneğin Firavun ve Nemrut gibi isimler Kuran’da geçer ama çok kötü isimlerdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İsminin Anlamı Ne Blog