Amine İsmi Kuran’da Hangi Ayetlerde Geçer?
Amine ismi İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’de geçiyor mu geçmiyor mu diye bakacağız. Ancak öncesinde Amine isminin anlamını, ayrıntılı analizini ve Amine ismi hakkında ilginç bilgileri öğrenmek isteyenler için aşağıdaki linki paylaşalım.
Ayrıca bkz: Amine İsminin Anlamı ve Analizi
Şimdi gelelim Amine isminin Kuran’da geçip geçmediğine;
Amine ismini araştırdığımızda Kuran’da geçtiğini görmüş olduk. Arapça kökenli bir isim olan Amine ismi, hangi surelerde ve ayetlerde geçiyor? Aşağıda Amine isminin Kur’an-ı Kerim’de hangi ayetlerde geçtiği ve hangi anlamlar ile kullanıldığını gösterelim.
Fussilet Suresi 40. Ayet
”Bismillahirrahmanirrahim”
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
İnnellezîne yulhıdûne fî âyâtinâ lâ yahfevne aleynâ, e fe men yulkâ fîn nâri hayrun em men ye’tî âminen yevmel kıyâmeti, i’melû mâ şi’tum innehu bimâ ta’melûne basîr(basîrun).
Ayetlerimizi inkâr edip, yalanlayıp, anlamını saptıranlar, bize gizli kapalı kalmazlar. O halde, şu iki kişiden hangisi daha hayırlıdır; ateşe atılmaya mahkum edilen mi, yoksa kıyamet günü huzurumuza güvenle gelecek olan mı? Ne dilerseniz yapın, şüphe yok ki O, bütün yaptıklarınızı görür.
Ankebut Suresi 67. Ayet
E ve lem yerav ennâ cealnâ haramen âminen ve yutehattafun nâsu min havlihim, e fe bil bâtılı yu’minûne ve bi ni’metillâhi yekfurûn(yekfurûne).
Görmezler mi ki etraflarındaki insanlar, birbirlerini öldürüp dururken biz Harem’i, emîn ettik; hâlâ mı bâtıla inanırlar da Allah’ın nîmetine nankörlük ederler?
Bakara Suresi 126. Ayet
Ve iz kâle ibrâhîmu rabbic’al hâzâ beleden âminen verzuk ehlehu mines semerâti men âmene minhum billâhi vel yevmil âhir(âhiri), kâle ve men kefere fe umettiuhu kalîlen summe adtarruhu ilâ azâbin nâr(nâri), ve bi’sel masîr(masîru).
Hani İbrahim, “Rabbim! Bu şehri güvenli bir şehir kıl. Halkından Allah’a ve ahiret gününe iman edenleri her türlü ürünle rızıklandır” demişti. Allah da, “İnkâr edeni bile az bir süre, (bu geçici kısa hayatta) rızıklandırır; sonra onu cehennem azabına girmek zorunda bırakırım. Ne kötü varılacak yerdir orası!” demişti.
Nahl Suresi 112. Ayet
Ve daraballâhu meselen karyeten kânet âmineten mutmainneten ye’tîhâ rızkuhâ ragaden min kulli mekânin fe keferet bi en’umillâhi fe ezâkahallâhu libâsel cûi vel havfi bimâ kânû yasnaûn(yasnaûne).
Allah, şöyle bir kenti misal verdi: Orası güven ve huzur içinde idi. Oraya her taraftan bolca rızık gelirdi. Fakat Allah’ın nimetlerine nankörlük ettiler; bu yüzden yaptıklarına karşılık, Allah onlara şiddetli açlık ve korku ızdırabını tattırdı.
Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler
Amine İsminin Dini Anlamı Var Mı?
Amine isminin dini anlamının olup olmadığına yada Kuran’da geçtiği ayetlerde hangi anlamlara geldiğine bakalım;
- Güvenli, güvenlik içinde, emin. (Kuran’daki anlamı)
- Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.a) annesinin adı.
Amine isminin genel olarak anlamının ne olduğuna göz atalım;
- İnanılır, güvenilir.
- Sakıncasız, tehlikesiz.
- Yüreğinde korku olmayan, korkusuz.
NOT: Amine isminin güzel bir isim olması yada kötü bir isim olması, Amine isminin Kuran’da geçip geçmemesi ile alakalı değildir. Nice kötü isimler var ki Kuran’da geçer (örneğin Firavun, Nemrut vb) ve nice güzel isimler var ki Kuran’da geçmez (örneğin Fatma, Hasan, Hüseyin vb.).