Kur’an-ı Kerim’de Yakup İsmi
Yakup isminin Kur’an-ı Kerim’de geçip geçmediğine göz atmadan önce Yakup isminin anlamına ve detaylı analizine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Ayrıca bkz: Yakup İsminin Anlamı ve Analizi
Şimdi Yakup isimi Kuran’da var mı yok mu bakalım;
Yakup ismi yaptığımız araştırmalar neticesinde Kuran’da geçtiğini gördük. Yakup ismi Arapça ve İbranice kökenli bir isimdir ve Kur’an-ı Kerim’de geçtiği bazı ayetler şöyledir;
Bakara Suresi 132. Ayet
”Bismillahirrahmanirrahim”
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Ve vassâ bihâ ibrâhîmu benîhi ve ya’kûb(ya’kûbu), yâ beniyye innallâhestafâ lekumud dîne fe lâ temûtunne illâ ve entum muslimûn(muslimûne).
İbrahîm de bunu oğullarına vasiyet etti, Yakup da, oğullarım dedi, Allah şüphesiz sizin için bir din seçti, siz de artık ancak Müslüman olarak ölün.
Bakara Suresi 133. Ayet
Em kuntum şuhedâe iz hadara ya’kûbel mevtu, iz kâle li benîhi mâ ta’budûne min ba’dî kâlû na’budu ilâheke ve ilâhe âbâike ibrâhîme ve ismâîle ve ishâka ilâhen vâhidâ(vâhiden) ve nahnu lehu muslimûn(muslimûne).
Yoksa Yakup ölürken oradaydınız da gözlerinizle mi gördünüz? Yakup, ölüm haline gelince oğullarına, benden sonra kime tapacaksınız dedi. Dediler ki: Senin Allah’ına tapacağız. Babalarının, İbrahîm’in, İsmâîl’in, İshak’ ın Allah’ı olan bir Allah’a. Biz, ona teslîm olanlarız.
Ali İmran Suresi 84. Ayet
Kul âmennâ billâhi ve mâ unzile aleynâ ve mâ unzile alâ ibrâhîme ve ismâîle ve ishâka ve ya’kûbe vel esbâtı ve mâ ûtiye mûsâ ve îsâ ven nebiyyûne min rabbihim, lâ nuferriku beyne ehadin minhum, ve nahnu lehu muslimûn(muslimûne).
De ki: İnandık Allah’a ve bize indirilene, İbrahîm’e, İsmâîl’e, İshak’a, Yakup’a, torunlarına indirilene. Mûsâ’ya, İsa’ya ve peygamberlere, Rablerinden verilene; aralarından hiçbirini ayırt etmeyiz ve biz, ona teslîm olmuşuz.
Yusuf Suresi 6. Ayet
Ve kezâlike yectebîke rabbuke ve yuallimuke min te’vîlil ehâdîsi, ve yutimmu ni’metehu aleyke ve alâ âli ya’kûbe kemâ etemmehâ alâ ebeveyke min kablu ibrâhîme ve ishâk(ishâke), inne rabbeke alîmun hakîm(hakîmun).
Böylece Rabbin, seni seçecek ve rüyalara âit tâbirleri öğretecek sana. Ve bundan önceki ataların İbrâhim’e ve İshak’a nasıl nîmetlerini tam olarak ihsân ettiyse sana ve Yakup soyuna da nîmetlerini tam olarak ihsân edecek. Şüphe yok ki Rabbin, her şeyi bilir, hüküm ve hikmet sâhibidir.
Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler
Yakup İsminin Dini Anlamı
Yakup isminin Kuran’daki ayetlerde geçen anlam yada anlamlarını aşağıda sıralayalım;
- Erkek keklik.
- İbr. Takip eden, izleyen.
- Bir peygamber adı. Hz. Yakup (as)
NOT: Yakup isminin Kuran’da geçmesi yada geçmemesi bu ismin güzel isim yada kötü isim olduğunu göstermez.