İsmail İsminin Kuran’da Geçtiği Ayetler
İsmail ismi yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de yer alıyor mu diye bakmadan önce İsmail isminin anlamını öğrenmek isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilirler.
Ayrıca bkz: İsmail İsminin Anlamı ve Analizi
İsmail isimi Kuran’da geçiyor mu geçmiyor mu?
İsmail isminin Kuran’da geçtiğini yaptığımız detaylı incelemeler sonucunda görmüş olduk. İbranice kökenli bir isim olan İsmail isminin, Kur’an-ı Kerim’de geçtiği ayetlerden bazılarına bakalım;
Bakara Suresi 125. Ayet
”Bismillahirrahmanirrahim”
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Ve iz cealnâl beyte mesâbeten lin nâsi ve emnâ(emnen), vettehizû min makâmı ibrâhîme musallâ(musallen) ve ahidnâ ilâ ibrâhîme ve ismâîle en tahhirâ beytiye lit tâifîne vel âkifîne ver rukkais sucûd(sucûdi).
O sıralarda Kâ’be’yi sevap kazanma yeri ve emniyet yurdu ettik. İbrahîm’in makamını namazgâh edinin. İbrahîm’le İsmâîl’e de, evimi, dönüp dolaşanlara, burada oturup ibadette bulunanlara, rükû ve sücud edenlere tertemiz tutun diye kesin emir verdik.
Ali İmran Suresi 84. Ayet
Kul âmennâ billâhi ve mâ unzile aleynâ ve mâ unzile alâ ibrâhîme ve ismâîle ve ishâka ve ya’kûbe vel esbâtı ve mâ ûtiye mûsâ ve îsâ ven nebiyyûne min rabbihim, lâ nuferriku beyne ehadin minhum, ve nahnu lehu muslimûn(muslimûne).
De ki: İnandık Allah’a ve bize indirilene, İbrahîm’e, İsmâîl’e, İshak’a, Yakup’a, torunlarına indirilene. Mûsâ’ya, İsa’ya ve peygamberlere, Rablerinden verilene; aralarından hiçbirini ayırt etmeyiz ve biz, ona teslîm olmuşuz.
Enam Suresi 86. Ayet
Ve ismâîle velyesea ve yûnuse ve lûtâ(lûtan), ve kullen faddalnâ alâl âlemîn(âlemîne).
İsmâîl’e, Elyesa’a, Yunus’a ve Lût’a da doğru yolu ihsân etmiştik, hepsini de âlemlere üstün kılmıştık.
Enbiya Suresi 85. Ayet
Ve ismâîle ve idrîse ve zelkifl(zelkifli), kullun mines sâbirîn(sâbirîne).
Ve İsmâîl de, İdris de, Zül-Kifl de, hepsi de sabredenlerdendi.
Ayrıca bkz: Kur’an-ı Kerim’de Geçen İsimler
İsmail İsminin Dini Anlamı Var Mı?
İsmail isminin dini açıdan bir manası var mı yada Kuran’da geçen ayetlerde ne anlama geldiğine göz atalım.
- Tanrı’yı işiten.
- Kuran-ı Kerim ve diğer kutsal kitaplarda adı geçen, İbrahim (as) Peygamberin oğlu olan peygamber.
NOT: İsmail isminin Kuran’da geçmesi yada geçmemesi bu ismin güzel isim yada kötü isim olduğunu göstermez. Örneğin Hüseyin ve Zeynep ismi Kuran’da geçmez ancak çok güzel isimlerdir. Örneğin Firavun ve Nemrut gibi isimler Kuran’da geçer ama çok kötü isimlerdir.